Новини

СНЦ „МИГ Девня – Аксаково“ проведе изложение „Произведено на територията на МИГ „Девня – Аксаково“ – територия на традиции, културно и природно наследство“

В изпълнение на Споразумение №РД50-185/29.11.2016 г. на 4 и 5 септември в град Аксаково се проведе двудневното изложение „Произведено на територията на МИГ „Девня – Аксаково“ – територия на традиции, културно и природно наследство“. 
Целта  на изложението бе се популяризират производителите на територията на МИГ „Девня – Аксаково“.
СНЦ «Местна инициативна група Девня – Аксаково» представлява форма на публично-частно партньорство със задължителното участие на общините Девня и Аксаково, съгласно решение на Общинските съвети,  с представители на бизнеса и на неправителствения сектор. Участието на публичните власти в управленските органи е 49%. Председател на   сдружението е Свилен Шитов, кмет на община Девня, а заместник-председател е кметът на община Аксаково инж. Атанас Стоилов. Сред гостите на изложението бе заместник-кметът на община Аксаково Руска Илиева.
В приветствието си при откриването Тодор Зафиров, изпълнителен директор на МИГ «Девня-Аксаково», поздрави всички с «Добре дошли» и им пожела успех. Той подчерта, че голяма част от изложителите са бенефициенти на МИГ «Девня-Аксаково», които са получили подпомагане по линия на Стратегията. За изложителите и гостите свои танци представи Танцов ансамбъл «Колеви».
Сред представилите се фирми бе  «Пластхим-Т” АД. Тя е  една от най-големите производителки на биаксиално ориентирано фолио (БОПП), каст ориентирано полипропиленово фолио (КПП) и гъвкави опаковки в България и на Балканския полуостров. Компанията се нарежда сред най-големите производители на фолио в Европа. Вече над 50 години “Пластхим-Т” доставя на своите клиенти продукти с изключително високо качество и гради успешно имиджа си както в България, така и в чужбина. Фирмата разполага с производствени бази в Аксаково, Девня и Тервел. Готовата продукция представлява богата гама от опаковки на продукти от хранително-вкусовата промишленост, за цветя, дрехи и др. Техният бранд е познат в Европа, Америка и Африка. Наскоро тук започна работа и първата хибридна линия в света, която произвежда екологични фолиа.
За фирма „Перилис Трейдинг“ ЕООД изложението представлява възможност за директна среща с клиенти. Тя е основана през 1999 г. с предмет на дейност производство и търговия с хотелски аксесоари и козметика, миещи и почистващи препарати със запазена марка „Perilis“. Фирмата разполага със собствена модерна производствена база в с. Кичево и добре изградена логистична мрежа.
В годините след създаването си ”Перилис Трейдинг” многократно увеличава производствения си капацитет, реинвестира в квалифициран персонал и високо технологично оборудване. Богатата гама от предлагания асортимент включва различни по вид и обем опаковки, богато разнообразие от цветове и аромати на предлаганите продукти, съобразени с индивидуалните изисквания на клиента. На изложението се представи и линията “Перилис Про биотик”, която се фокусира върху производството на пробиотични почистващи препарати, които успешно разграждат и унищожават различни видове миризми по дрехи, в помещения, върху повърхности и др.
На своя щанд „Винарска изба – Варна” също намери своите клиенти на изложението, показвайки богатия си асортимент. От фирмата съобщиха, че тя е плод на съвместното начинание на Григор Григоров – лозар и инвеститор, и Цанко Станчев – технолог и енолог с дългогодишна практика. Тя е сбъднатата мечта на двама приятели от различни поколения, но с еднакво отношение към красивите и стойностните неща в живота. Името Варна провокира с идеята за възраждане на забравените винарски традиции в региона. 
Още един производител на вина представи своята продукция  – Винарска изба “Побити камъни”. Тя е основана през 2012 г. и се намира на 9 км от Варна по стария път за град Девня. Винарната е собственост на Росен Колелиев и за годините на своето съществуване тя показва както качество, така и амбиция да произвежда вина с автентичен и неподправен вкус. Разполага със 7 хектара собствени лозови масиви в землището на град Игнатиево и село Слънчево. Продуктовата гама включва както бели и червени вина, така и розови сухи вина, произвеждани от специалисти в собствена производствена база под ръководството на опитния технолог Людмил Русанов.
На изложението гостите се запознаха с вкусовите качества на вино от червените сортове Пино Ноар и Каберне Совиньон от 2018 г. Имаше и бели вина и розе –  Пино ноар, Шардоне, Варненски мискет и Траминер мискет.
Сред винопроизводителите на територията достойно място заема и винарна “Девина смарт”. На изложението посетителите дегустираха предложените от тях три вида вина – Врачански мискет, Димят и Розе от Пино Ноар. Продукцията им може да бъде намерена в редица  специализирани магазини.
Участие в изложението със свой щанд взе и ферма  “Изворско”. Тя предлага на пазара натурални и чисти млечни продукти – стандартно бяло саламурено сирене, пълномаслен кашкавал, кашкавал с маслини, обезмаслено и пълномаслено масло, кисело мляко и сметана 100% масленост. Тук продуктите са произведени по традиционни български рецепти, доказани през годините. Като качество това е много добра продукция, която винаги намира своите верни клиенти, съобщиха от фирмата. От там уточниха, че продукцията на фермата може да бъде закупена както в производствената им база в с. Изворско, така и на щандовете на фермерския пазар във Варна.
Създадената през 2005 г. фирма “Овчарника” представлява малка фермерска мандра, в която отглеждат предимно стари породи български животни, застрашени от изчезване. Фермерската мандра, която предлага на пазара създадени по натурални български рецепти продукти, произведени по домашен начин. На изложението потребителите се запознаха с техните млечни продукти – сирена, млека, масла, сметани и др.
Мандра „Киселово“ също взе участие в изложението. Тя носи името на китното добружанско селце Генерал Киселово и наследява 20-годишни традиции. На своя щанд мандра „Киселово“ предложи бяло саламурено сирене от краве мляко, кисело мляко и крема сирене. От фирмата съобщиха, че разполагат със собствена пречиствателна станция за очистване на отпадните води, за което използва съвременни биотехнологии. Капацитетът на предприятието е  20 тона мляко на ден. Във фирмата работят над 50 души, ръководени от висококвалифицирани професионалисти. Доказателство за това са вече наложените марки на пазара „Рупите“, „Киселово”, „Кошарите”, „Чепеларе”.
Сред представилите се фирми на изложението бе и „Ариел фиш“. Нейните продукти са добре познати на българския потребител и присъстват трайно в почти всички по-големи магазини и супермаркети в страната. Производство им включва богата гама мариновани, пушени, веяни, кайзеровани продукти, ароматни рибни филета и по-специално – разбити хайвери, с отлично качество и вкус.
Производствената им база се намира в с. Въглен. Фирмата функционира от месец май 2010 г., съгласно действащото в Република България законодателство, всички изисквания по НАССР стандарт.
Всички производствени процеси в предприятието се извършват с модерно оборудване и при постоянен технологичен контрол. Благодарение на въведената система за контрол на качеството и безопасност на продукцията, се контролират всички критични точки на производствения процес. Фирмата разполага със собствен хладилен транспорт, с който осъществява доставка до всяка точка на територията на страната. 
Сред участниците, които запознаха клиентите със своите продукти на изложението бе и фирма «Флоримед» от с. Зорница. Тя предлага на местния пазар богат асортимент от различни видове мед – билков, слънчогледов и лавандулов.
Изложението бе закрито с изпълнения на Гайдарска школа «Тракия» и акустичното дуо Явор и Крис от група «Кашмир».